Druhy jedlých stromů a keřů
Na výběr je z mnoha ovocných stromů, keřů a lián, které lze pěstovat v našich podmínkách a mohou nést nejrůznější plody, často považované i za exotické. Tuto pestrou druhovou rozmanitost můžeme ještě doplnit rozmanitostí jednotlivých odrůd, pro co nejdelší rozložení sklizně v čase.
Stromy bývají rozděleny podle času plodnosti mezi rané, polorané a pozdní. U keřů je tomu stejně, s tím, že několik druhů má k dispozici také stáleplodící odrůdu (remontantní), kdy se plody objevují během celé sezóny.
Druhy ovocných stromů
Tradiční ovocné stromy
Hrušně – letní, podzimní, zimní
Jabloně – letní, podzimní, zimní
Meruňky
Mirabelky
Broskvoně
Nektarinky
Ryngle
Blumy
Švestky
Třešně
Velkoplodé
Myrobalány
Višně
Méně známé ovocné stromy
Moruše
Papírovník čínský – plody podobné moruši
Sladkoplodé jeřáby
Hlohy
Mišpule
Kdouloně
Oskeruše
Mezidruhový kříženci
Broskovosvětky
Hlohojeřáb
Hruškojeřáb
Meruňkotřešně
Mišpulojeřáb
Třešňovišne
Meruňkošvestky
Švestkomeruňky
Švestkomyrobalán
Jeřáboplodec – jeřáb x arónie
Ořechy
Lísky – velkoplodá, turecká, stromková
Mandloně
Mandžuský ořech – špatně luštitelný, obrovské listy
Ořechovec dřípatý – velkoplodý ořechovec s největšími plody mezi ořechovci a pekany
Ořechovec hickory
Ořechovec hikan – kříženec hickory a pekanu
Ořechovec pekanový – severské odrůdy plodí u nás
Ořechovec srdčitý – odolnější než vlašské ořechy, plodí v trsech
Ořechovec vejčitý
Ořešák popelavý
Ořešák vlašský – papíraky, polopapíraky a klasické
Netradiční, exotické druhy
Cicimek (jujuba)
Fíkovníky mrazuvzdorné
Muďoul (asimina, pawpaw)
Tomely
Netradiční ovoce - detailněji
Tyto stromy potřebují vysokou teplotní sumu k dozrání plodů, podobnou k vinařským oblastem čehož můžeme dosáhnout prací se živly.
Viz. Práce s živly
Cicimek (jujuba) – plody jujuby mají podobnou chuť jako datle, nazývaná také čínská datle.
Fíkovníky mrazuvzdorné – mrazuvzdorné kultivary přečkají zimu na teplých místech bez poškození. Jeden z nejodolnějších je kultivar Brown Turkey. Fíkovník také dobře obráží z kořenů, pokud nepřežije zimu a plodí na jednoletém dřevě.
Muďoul (asimina, pawpaw) – nebo také banán severu. Je ovocný stromek s plody blízkými anoně a tvarově podobnými mangu. Plně mrazuvzdorný. Jeden z kultivarů s nejlepší kvalitou plodů je Prim 1217
Tomely
Tomely Obecný (Kavkazský, lotus) – vysoce mrazuvzdorný -22°C a silný vzrůstem s malými trpkými plody.
Tomel japonský (Kaki) – mrazuvzdornost -15°C – -18°C, venku pouze s ochranou a na teplém místě. Velké plody jaké známe z obchodu
Tomel virginský – plně mrazuvzdorný -30°C, středně velké chutné plody a slabší růst.
Tomel čínský – mrazuvzdornost až -21°C, plod středně velký s velkými semeny.
Kříženci (hybridní odrůdy)– křížením tomelu kavkazského a japonského vznikli silně mrazuvzdorné kultivary, s velkými a kvalitními plody. Dále jsou roubované buď na tomel obecný, plody jsou pak větší s menší mrazuvzdorností, ale přesto dostatečnou, nebo na virginský kde plody dorůstají menší, ale s vysokou mrazuvzdorností.
Druhy ovocných keřů
Tradiční ovocné keře
Angrešt – červený, zelný a žlutý
Arónie
Borůvky
Kanadské borůvky
Brusinky
Jahodníky – jednouplodící, stáleplodící, převislé, lesní
Maliny – červené, žluté, černé a fialové, některé stáleplodící
Ostružiny – ovocný, arktický (červený), čínsky (žlutý), japonský (červený), nutkajský, himálajský, a některé stáleplodící
Rybíz – bílý, černý, červený a růžový
Višeň keřová
Méně známé ovocné keře
Bez černý – odrůdy vyšlechtěné pro plody
Dřínobecný velkoplodý – červený, žlutý
Hlohy velkoplodé
Josta – kříženec angreštu a rybízu
Kdoulovce – použití jako citron
Meruzalka
Malinojahoda
Malinoostružiny
Muchovník – indiánská borůvka, vzrůstný keř s plody podobnými borůvkám – lamarckův, olšolistý, kanadský, velkokvětý
Ostružinojahoda
Rakytník řešetlákový
Růže dužnoplodá
Višeň plstnatá
Višeň písečná
Zimolez kamčatsky – kamčatská borůvka. Plody chuťově velmi podobné našim borůvkám. Rostliny nepotřebují kyselou zeminu. Skvělý je kultivar Aurora
Netradiční ovocné keře
Dřín japonsky – plody podobné malinám. Ne všechny kultivary mají plody chutné
Hlošiny – pichlavá, mnohokvětá, okoličná, ebbingeova
Kiwi Kolomikta – plně mrazuvzdorné, drobnoplodé keřově rostoucí
Kudránie – aromatické plody, které vzhledově připomíná maliny
Kustovnice čínská – známé jako goji
Moruše – keřové
Palečník čínský (Decaisnea fargesii) – Plody ve tvaru lusku, konzumuje se dužnina, konzistencí jako mučenky
Pistácie velkoplodá
Raritní ovocné keře
Blýskalka – tisíce malých plůdků v hroznech, podobné hlohům.
Dřišťál Darwinův, zimostrázový
Fuchsie
Jedlé kaliny – kalina obecná a klikvovitá
Krásnoplodka americká
Libavka shalon – údajně výborné plody
Kustovnice rusínská
Papírovník Kozineckého – plody podobné moruši
Šeferdie stříbrná
Trabzonská datle – Odrůda hlošina, která nese plody podobným datlím
Ugni molinae – ovocný keř s plody chutí lesních jahod
Višeň taiň-šanská, položená, Besseyova
Zimolez kazašský
Popínavé ovocné rostlin a liány
Akebie pětičlenná a trojčlená – plně mrazuvzdorná liána s plody podobnými mučenkám. Plodí v trsech a plody jsou protáhlejšího tvaru.
Holboellia coriacea – Liána příbuzná akebi
Klanopraška – Plody jsou červené bobule, které jsou uspořádány v hustých hroznech až 10 cm dlouhých
Kiwi arguta – plně mrazuvzdorné, drobnoplodé šplhavé
Kiwi deliciosa – mrazuvzdornost -18°C, velkoplodé šplhavé
Kiwi chinensis – mrazuvzdornost -18°C, velkoplodé šplhavé
Mučenka pletní (Passiflora incarnata) – dvouleté sazenice v zemi přečkají až -21°C a zjara obrazí od kořenů
Mučenka kudrnatá (Passiflora cincinnati) – dvouleté sazenice v zemi přečkají až -21°C a zjara obrazí od kořenů
Mučenka modrá (Passiflora caerulea) – dvouleté sazenice v zemi přečkají až -12°C a zjara obrazí od kořenů
Stauntonia hexaphylla – liána podobná akebii s mrazuvzdorností do -18°C
Sinofranchetie čínská – liána podobná akebii
Vinná réva – moštová, stolní
Subtropické mrazuodolné ovocné rostliny
V teplých místech s důkladným zazimováním, nebo ve studených sklenících můžeme sklizeň rozšířit o subtropické plody.
Fejchoa – mrazuvzdornost -15°C – Dužina plodu je mírně zrnitá, krémová a šťavnatá. Má chuť jako kombinace ananasu a jahody.
Horská papája – mrazuvzdornost -15°C
Kvajáva (guava) – mrazuvzdornost -15°C
Citrusy – mrazuodolné a mrazuvzdorné
Olivovník – mrazuvzdornost -15°C
Aristotelie – mrazuvzdornost -15°C. Plody podobné Acai.
Granátovník – mrazuvzdornost -15°C, plodí granátová jablka
Ugni molinea – mrazuvzdornost -10°C. Plody jsou malé borůvky, sladké, mírně nakyslé s aroma lesních jahod